21 april 2020

Om niet afhankelijk te zijn van fabrieken aan de andere kant van de wereld is de sociale onderneming Refugee Company begonnen met het versneld inrichten van een Mondmaskerfabriek

Bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wordt natuurlijk al weken gewerkt om zoveel mogelijk mondmaskers beschikbaar te stellen aan de Nederlandse zorghulpverleners. Het plan van Refugee Company om machines naar Nederland te halen voor lokale productie steunen zij dan ook waar mogelijk.

De Mondmaskerfabriek maakt 3-laags chirurgische maskers type IIR, en zijn onder meer bedoeld voor essentiële beroepen, waaronder de reguliere ziekenhuiszorg, thuiszorg, mondzorg en ouderenzorg.

Omdat het transport uit China op dit moment niet makkelijk is, heeft KLM geholpen om de machines en grondstoffen zo snel mogelijk naar Nederland te krijgen.

PHILIPS FOUNDATION heeft het initiatief een lening verstrekt om de fabriek versneld te kunnen openen. Daarnaast heeft de Philips Foundation de Refugee Company verbonden aan de leverancier van grondstoffen voor de stofzuigeractiviteiten van Philips, die essentieel filtermateriaal levert voor de mondmaskers.

Ook ontving het project steun van kredietverstrekker QREDITS in de vorm van een sociaal krediet van € 250.000,-.

De Mondmaskerfabriek gaat ook samenwerken met het Arnhemse arbeidsontwikkelbedrijf Scalabor.

Hartverwarmend mooi dit samenwerkingsverband tussen grote én kleine bedrijven en prachtig om te zien dat op deze manier mensen met een vluchtelingenachtergrond en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een bijdrage kunnen leveren aan het bestrijden van de coronacrisis.”

Lees meer