4 mei 2020

Er is natuurlijk geen dakloze in Groningen die dacht ooit wekenlang in het chique Schimmelpenninck Huys te zullen verblijven.Toch gebeurt het nu, door de coronacrisis.

Normaal gesproken kunnen daklozen natuurlijk naar een nachtopvang. En met heel veel inspanning zou het misschien daar ook lukken om anderhalve meter afstand aan te houden. Maar hoeveel beter zou het niet zijn om een locatie met veel meer ruimte te hebben, waar de daklozen wél hun eigen slaapruimte hebben en waar ze ook overdag kunnen zijn.
De gemeente Groningen ging op zoek en kwam begin deze maand uit bij het Schimmelpenninck Huys.

Hotelmanager Sanne Luijten zag het verzoek niet aankomen, maar twijfelde geen seconde. “Zij zaten met een gezondheidsprobleem en ik met een leeg hotel”, zegt Luijten. “Natuurlijk zeiden we ja.”Ze ging om tafel met gemeente, WerkPro en Het Kopland over wat er precies van het hotel wordt verwacht. Binnen twee dagen maakte het hotelpersoneel ‘het Huys’ klaar voor de komst van circa 25 daklozen. Overdag worden de mannen en één vrouw niet de straat opgestuurd, zoals anders, maar mogen ze blijven hangen in het hotel. Wat klusjes opknappen als ze dat willen, of gewoon koffie drinken en een sigaret roken. En het mes snijdt aan twee kanten; Een deel van het keukenpersoneel van het hotel kan door de komst van de daklozen aan het werk blijven.

Eco conscious
Drie keer heeft de dakloze Jacob in de tweepersoons jacuzzi op zijn kamer gezeten, maar hij is ermee gestopt. “Het was wel lekker hoor, daar niet van”, zegt de man met de baard en de cowboyhoed, “alleen begon het bij elk bad dat hij nam iets meer te knagen. Dik 300 liter water, alleen voor hem: zonde, eigenlijk”.

Jacob voelt zich weer even een gewoon mens, want de vooroordelen over daklozen raken hem na vier jaar op straat nog steeds. “Veel mensen denken: daklozen, dat zijn allemaal gevaarlijke junks. De meesten lopen met een boog om je heen.” En dan, lachend om zijn eigen scherpe ingeving: “richting ons doen de mensen al heel lang aan ‘social distancing’.”

Mooi voorbeeld van omdenken en een prachtig voorbeeld weer van een samenwerking tussen verschillende partijen!

Lees meer